Soitin

Amoroso flyygeli

Pianon koskettimet koostuvat vain kahdesta väristä: mustasta ja valkoisesta, mutta niiden kautta avautuu uskomattoman laaja sävymaailma. Pianolla voi soittaa musiikkia, joka on sävelletty melkein mille tahansa soittimelle sekä laulajille ja orkesterille.

Pianomerkkejä on maailmassa satoja, mutta Amoroso-pianokoululle haluttiin etsiä soitinta nimenomaan saksalaisesta ”kolmen B:n” ryhmästä, jota ammattipiireissä suuresti arvostetaan: Blüthner-Bösendorfer-Bechstein. Valinta kohdistui itseoikeutetusti Blüthneriin.

Blüthner on ollut maailman johtava flyygeleiden valmistaja heti tehtaan perustamisen ajoista v:sta 1853 lähtien. Heidän valikoimansa kattoivat pienistä kabinettiflyygeleistä (ns. baby grand) täysimittaisiin konserttiflyygeleihin saakka, ja pienimmästäkin, 154 cm-mallista löytyvät suuren soittimen ja Blüthnerin tyypilliset ominaisuudet: syvät ja soinnikkaat bassot sekä täyteläinen, lämmin ja rikas – ei liian kova – äänensävy. Puhutaankin niiden kuuluisasta ”gold tone”-äänestä ja kevyensilkkisestä kosketuksesta.

Lukuisat säveltäjät, orkesterinjohtajat, konserttipianistit, laulajat ja jopa kuninkaallisetkin omistivat Blüthnerin, kuten mm. Paavi Leo XIII, Iso-Britannian kuningatar Victoria, Venäjän tsaari Nikolai II, keisari Wilhelm II, Tanskan kuningatar Christina IX, keisari Franz Joseph I, Johannes Brahms, Franz Liszt, Gustav Mahler, Béla Bartók, Claude Debussy, Max Reger, Richard Wagner, Johann Strauss, Pjotr Tchaikovsky, Arthur Rubinstein, Sergei Rachmaninoff, Dimitri Shostakovich, Igor Stravinski ja Jehudi Menuhin. Rachmaninoffin tunnetut sanat hänen muutettuaan Amerikkaan olivat: ”On vain kaksi asiaa, jotka otin mukaani: vaimoni ja kallisarvoisen Blüthnerini”. Populaari- ja elokuvamusiikin puolella Blüthneriä ovat käyttäneet tai omistaneet mm. seuraavat: Charles Chaplin, Marlene Dietrich, The Beatles, Stevie Wonder, Andrew Lloyd- Webber, ja Ariana Grande. Blüthner oli The Beatlesien lempisoitin, jota käytettiin lukuisissa The Beatlesien albumeiden äänityksissä Abbey Road-studiolla ja heidän kiertueillaan.

Amoroso-Pianokoululle hankittavalle Blüthner-flyygelille asetettiin seuraavanlaiset vaatimukset: sen tuli olla sopivan kokoinen n. 40 m2 huoneeseen ja valmistettu vähän ennen II maailmansotaa. Tuohon aikaan Blüthner käytti jo soittimissaan nykyaikaista roller- koneistoa, ja lisäksi materiaalit ja käsityö olivat parasta laatua. II maailmansodan sytyttyä tehtaalla oli vaikeuksia valmistaa soittimia, ja sodan jälkeen materiaalien saatavuus vaikeutui ratkaisevasti pitkiksi ajoiksi, ja soittimissa oli laadullisia eroja.

Pitkien ja hartaiden etsintöjen jälkeen sopiva soitin löytyi Pohjois-Saksan Gettorfissa sijaitsevasta Musikhaus Platt-musiikkikaupasta. Tämä v. 1935 valmistettu soitin on aikoinaan hankittu Kielistä F. Kochin liikkeestä saksalaiseen kartanoon, jossa sillä on muun muassa pidetty kotikonsertteja. Se on perusteellisesti kunnostettu, ja siinä on alkuperäiset, virheettömät norsunluukoskettimet, jonka takia maastavientiä varten oli hankittava ns. Cites-lupa. Soittimen ulkokuori on kaunista ja harvinaista pähkinäpuuta, jollaisia Blüthnerin soittimista oli vain 10%. Soitin tuotiin Suomeen ja Rovaniemelle, ja on nyt Amoroso-Pianokoulun oppilaiden käytössä.